Wasinstructies

Nieuwe luiers voorwassen

Nieuwe luiers en nachtinleggers dien je altijd een paar keer voor te wassen voor de absorptie: laat alles 1 nacht weken in koud water - daarna 3 x warm voorwassen .
Overbroekjes moet je niet voorwassen.

Vuile / natte luiers bewaren

Op uitstap of in de dagopvang: je kan je vuile luiers bewaren in de waterdichte luiertassen.

Thuis: zolang je geen gevulde machine hebt, kan je de luiers in een luieremmer (of gelijk welke afgesloten emmer) bewaren. In de luieremmer kan je een wasnetje of een waszak hangen zodat je het gevulde wasnetje met luiers en al in een keer in de wasmachine kan kiepen. Tijdens het wassen komen de luiers toch uit het netje.

Wasprogramma

Je kan zowel de overbroekjes als de luiers wassen op 60°. Het is niet nodig om de luiers op 90° te wassen. De inlegvliesjes die enkel nat zijn van een plasje kan je ook gewoon mee wassen. 

Tip voor gevoelige huidjes: gebruik niet teveel wasmiddel en voeg het toe in het vakje van de voorwas (zo verklein je de kans dat er restjes wasmiddel in de luiers overblijven).
Je gebruikt best geen wasverzachter (die legt een film op de luier waardoor het absorptievermogen vermindert). Een alternatief is een beetje azijn in het spoelwater (niet voor bamboe-luiers).  

Drogen

De luiers mogen in de droogkast, maar let wel dat ze zo iets sneller zullen verslijten. De overbroekjes, de all-in-ones, de inlegvliesjes en de luiertassen mogen niet in de droogkast. Soms blijven er nog wat vlekken over (na stoelgang - vaker bij borstvoeding), dat is niet erg, de luier is wel degelijk proper voor nieuw gebruik. Het helpt om de luiers buiten te drogen te hangen (het natuurlijk bleken door het zonlicht).

Wasinstructiefilmpje volgens TotsBots.